Zmagovalci sekcije Single Channel, skupine A-H

06. October 2011

Danes, 6. oktobra 2011, je na slavnostni podelitvi nagrad sekcije Single Channel, je Single Channel žirija Zlatega bobna oznanila prve zmagovalce festivala. 34 Silver Drum, 27 Golden Drum in 8 Grand Prix nagrad je bilo podeljenih najboljšim kreativnim delom tega leta. V skupini G – Digital je kot edino delo iz Slovenije bilo s srebrnim bobnom nagrajeno delo Who needs another Facebook friend, agencije Publicis d.o.o., izdelano za naročnika Zavetišče Gmajnice.

Skupina

Prijave skupaj

finalisti

Silver Drum

Golden Drum

Grand Prix

A. Film (television, cinema & online)

222

44

8

7

1

B. Press

369

62

9

4

1

C. Outdoor

297

57

7

3

1

D. Radio

73

11

2

1

1

E. Direct communication

69

13

1

2

1

F. Corporate & brand materials

28

5

0

2

1

G. Digital

106

30

3

4

1

H. New or innovative

106

23

4

4

1

Skupaj

1270

245

34

27

8

Single Channel žirijo je vodil predsednik Stefan Schmidt, Creative at large/ Chief creative officer, TBWA Europe, Germany s pomočjo ostalih članov: Davor Bruketa, Creative Director & Founder, Bruketa&ZinicOM, Croatia, Tolga Büyükdoganay, Creative Director, Demner, Merlicek & Bergmann, Austria, Razvan Capanescu, Creative Director, Publicis Romania, Romania, Zoran Gabrijan, Creative Director, Futura DDB, Slovenia, Pawel Heinze, Executive Creative Director, Leo Burnett Warsaw, Poland, Leandro Raposo, General Creative Director, McCann Spain, Spain, Will Rust, Executive Creative Director, Ogilvy Group Hungary & Ukraine , Dejan Stajnberger, Creative Director, VCCP, Czech Republic, Andrej Štuk, Creative Director, Mark BBDO Prague, Czech Republic in Jon Williams, Chief Innovation Officer, Grey London, UK.

Na novinarski konferenci je Stefan Schmidt, predsednik žirije Single Channel, pozdravil potezo festivala Zlati boben, da so spremenili strukturo tekme, saj takšna bolj izhaja iz načina, po katerem sodelujejo agencije in naročniki. Namreč, naročniki glede na potrebo naročijo pri oglaševalski agenciji kreativno rešitev za en komunikacijskih kanal, ali pa želijo kreativno rešitev integracije več kanalov. Glede primerjave predvsem agencij iz Zahodne Evrope z agencijami iz nove Evrope je Stefan povedal: »Težko je določiti, kateri del Evrope je bolj ali manj kreativen. Res je, da ima Zahodni del več izkušenj, dolgoletno prakso kreativnega komuniciranja in večje proračune, vendar pa ima nova Evropa prednost, saj lahko ustvarja dela,ki so zelo drugačna od vsega, kar je že vrsto let na voljo tradicionalnim naročnikom.«

Stefan je še izrazil zadovoljstvo, da je bilo letos v tekmo Zlatega bobna prijavljenih veliko manj t.i. scam oglasov (navideznih oglasov brez naročnika). Meni, da se tudi prijavitelji iz nove Evrope vse bolj zavedajo škode, ki jo s tem delajo kreativni industriji, žirije na oglaševalskih festivalih pa takšna dela pustijo hladne, zato tudi niso več tako uspešni v primerjavi z ostalimi oglasi. Za konec je Stefan povedal: »Oglaševalci so grozni, ko tekmujejo. In pri ocenjevanju kreativnosti ni enotnih meril. Kar je uspešno v Parizu, ni nujno uspešno tudi v Bukarešti in obratno. Delo, ki prejme priznanje na Kanskem festivalu, ni nujno enako uspešno na Zlatem bobnu.«

Drugi dan na 18. Zlatem bobnu
Drugi dan je pričel Jure Apih s pregledom del Interkontinentalnega oglaševalskega festivala The Cup, kamor imajo kot poseben privilegij prijaviti svoja dela najboljši na festivalu Zlati boben. Michael Conrad iz Berlinske šole kreativnosti je v svojem predavanju izpostavil pomembnost razumevanja kulture in njenih razlik, medtem ko je Alexey Fadeyev, Depot WPF Branding Agency govoril o tem, kako naj agencije prilagodijo komunikacijo, če vstopajo na tuje trge. Steve Henry, Creative Consultant, UK pa je predstavil svoja pravila za pisanje odličnih natečajev in razkril skrivnost lateralnega razmišljanja. Občinstvu so se zdeli zelo zanimivi odgovori na vprašanja, kot so: Kaj je smisel ustvarjalnosti? Kako prodati odlična dela svojim naročnikom? in Kaj naredi oglaševanje multinacionalke Nike tako uspešno?

Eden izmed vrhuncev današnjega programa je bila debata o meritvah uspešnosti in pravega učinka medijev, kakšnih napak se moramo izogibat pri tem in kako ustvariti popolno sodelovanje z medijsko agencijo. Debato je vodila Vesna Marđonović, Media Director CEE, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare z gosti Andraž Zorko, Partner, Valicon, Slovenia, Dariusz Janczewski, Managing Director Media Direction OMD, James Kent, Analytics Research Specialist, MPS at Google, London, United Kingdom in Jim Kite, Strategic Development Director, Starcom MediaVest Group EMEA.

Zabava v Piranu z Magnificom
Po slavnostni podelitvi nagrad za najbolj kreativna dela v tem letu, so se udeleženci odpravili z avtobusi do prelepega gledališča Tartini, kjer je Magnifico s skupino zanje pripravil poseben balkanski koncert. Po koncertu so obiskovalci (in predvsem nagrajenci!) do poznih jutranjih ur nadaljevali zabavo v Cafe Teatru.

Fotografije na http://www.goldendrum.com/press/photo-galleries-2011/.